H-P: 8:00 – 18:00    SZO: 8:00-12:00    VAS: ZÁRVA

BEJEGYZÉSEINK

Köhögés

A köhögés egy görcsös izom összehúzódás, melynek következtében a levegő hirtelen, lökésszerűen távozik a tüdőből. Célja a légutak tisztítása, az ingerlő idegentest eltávolítása. A köhögés valójában nem betegség, hanem egy tünet, melynek sokféle oka lehet, például felső légúti bakteriális vagy vírusos fertőzés, asthma, allergia, reflux, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) stb. Ezért fontos szakemberrel konzultálni, ha régóta fennáll a köhögés, vagy kezelésre sem javul, esetleg rosszabbodik az állapot.

Tovább olvasom »

A luteinről

Azt már sokan tudják, hogy szemünk egészségével is törődnünk kell. Ha erős napsugárzásról beszélünk, egyre több embernek jut eszébe a megfelelő UV-szűrős napszemüveg viselete.
Azonban a szemünknek fontos vitaminokról, nyomelemekről és egyéb vegyületekről már kevesebbet tudunk.
Ezek közül is az egyik legfontosabbról, a luteinről az alábbiakat érdemes ismernünk.

Tovább olvasom »

Hólyaghurut

A hólyaghurut vagy más néven hólyaggyulladás leggyakrabban a fiatal és középkorú nőket érinti (mivel a nők húgycsöve lényegesen rövidebb a férfiakénál), de természetesen idősebbek és férfiak körében is előfordulhat. A kórkép a legtöbb esetben egyértelműen beazonosítható a tünetek alapján, melyek jellemzően; gyakori vizelés és vizelési inger, nehezített, fájdalmas, égő érzéssel járó vizeletürítés, zavaros vizelet. Ezek mellé súlyosabb esetekben társulhat véres vizelet, valamint hőemelkedés vagy magas láz. Ha az utóbbiakat tapasztaljuk, haladéktalanul forduljunk urológus szakemberhez.

Tovább olvasom »

Immunerősítők

Az emberi szervezet kórokozókkal szembeni védekező mechanizmusainak összességét immunrendszernek nevezzük. Fő feladata felismerni az idegen anyagot (antigént), és eltávolítani vagy megsemmisíteni azt. Létezik veleszületett és szerzett immunitás. Az előbbi embrionális korban alakul ki, négy fő összetevője a fehérvérsejtek fagocitózisa (bekebelezés), a gyomornedv baktericid sósavtartalma, a nyálkahártyák által kialakított fizikai gát, valamint a szervezetben képződő baktériumellenes anyagok (enzimek, fehérjekomplexek). A szerzett immunitást életünk során alakul ki a betegségek legyőzése után, vagy védőoltások segítségével.

Tovább olvasom »

Álmatlanság

Az alvás egy természetes állapot, ilyenkor fokozódik a szervezet regenerációja, nő a sejtosztódás sebessége, a hosszú távú memóriába raktározódnak az aznapi események, a szervezet kiválasztja a káros anyagcsere termékeket, nő a sebgyógyulás sebessége Ebből látható, hogy igen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás; azonban az alvásigényt gyakran túlbecsülik. Az életkorral előrehaladva folyamatosan csökken az alvásigény: míg egy csecsemőnek napi 16 óra alvásra van szüksége, egy 30 éves felnőttnek 6-7 óra, 70 éves kor felett pedig már 5-6 óra is elégséges az egészséges életmódhoz. Az alvás-ébrenlét szabályozása igen bonyolult, több agyi központ és számos neurotranszmitter (idegsejtek közötti hírvivő molekula) vesz részt benne.

Tovább olvasom »
Scroll Up