H-P: 8:00 – 18:00    SZO: 8:00-12:00    VAS: ZÁRVA

BEJEGYZÉSEINK

szem

A luteinről

Azt már sokan tudják, hogy szemünk egészségével is törődnünk kell. Ha erős napsugárzásról beszélünk, egyre több embernek jut eszébe a megfelelő UV-szűrős napszemüveg viselete. Azonban a szemünknek fontos vitaminokról, nyomelemekről és egyéb vegyületekről már kevesebbet tudunk. Ezek közül is az egyik legfontosabbról, a luteinről az alábbiakat érdemes ismernünk.

A lutein a zeaxantinnal együtt a xantofillek csoportjába tartozó sárga színű vegyület. Megtalálhatóak növényekben és szervezetünkben is. Fő szerepük a fény károsító hatása elleni védelem.

Az emberi szem retinájának (ideghártya) középső területén elhelyezkedő sárgafolt (makula) tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben a luteint. Ez az éleslátás helye, mivel itt találhatók a legsűrűbben látóideg-végződések. A lutein védő hatása a Nap káros sugarainak elnyelésében nyilvánul meg.Így az időskori látásromlás és a makuladegeneráció (sárgafoltsorvadás) megelőzésében, lassításában játszott szerepe rendkívül fontos.

Az emberi szervezet a luteint nem képes előállítani, ezért azt kívülről kell bevinnünk. Ezt megtehetjük zöldségek gyümölcsök, illetve étrend-kiegészítők útján. A leveles zöldségek (spenót, káposztafélék) és a sárga gyümölcsök bírnak a legtöbb tartalommal.

Azt, hogy hogyan adagoljuk, több esetben is vizsgálták. Összességében elmondható, hogy a klinikailag hatásos adagolás 10-20 mg napi bevitel lehet.

Ezen beviteli mennyiség mellett már jelentősen nő a lutein koncentrációja a retinában. A látás élessége és a kontrasztérzékenység is javul a vizsgálatok szerint.

Túlzottan nagy mennyiségű bevitele a bőr narancsos elszíneződéséhez vezethet.

MEGOSZTOM FACEBOOKON

Megosztás itt: facebook
Scroll Up