H-P: 8:00 – 18:00    SZO: 8:00-12:00    VAS: ZÁRVA

BEJEGYZÉSEINK

huritoskohg

Köhögés

A köhögés egy görcsös izom összehúzódás, melynek következtében a levegő hirtelen, lökésszerűen távozik a tüdőből. Célja a légutak tisztítása, az ingerlő idegentest eltávolítása. A köhögés valójában nem betegség, hanem egy tünet, melynek sokféle oka lehet, például felső légúti bakteriális vagy vírusos fertőzés, asthma, allergia, reflux, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) stb. Ezért fontos szakemberrel konzultálni, ha régóta fennáll a köhögés, vagy kezelésre sem javul, esetleg rosszabbodik az állapot.

Köhögés típusai

   Alapvetően kétféle köhögést különböztetünk meg, a száraz és a hurutos köhögést. Száraz köhögés esetén a légutak nyálkahártyájának irritációja lép fel, gyakran társul kaparó érzéssel. Ilyenkor nincs váladékürítés, csak kínzó köhögés. A száraz formában a köhögéscsillapítóké a fő szerep, melyek a köhögési ingert nyomják el.

   Hurutos köhögés esetében a fő jellemző a köpetürítés, ilyenkor a lerakódott váladék ingerli a légutat. A köpet színe utal a fertőzés eredetére: átlátszó váladék vírusos, míg sárgás vagy zöldes köpet bakteriális fertőzésben fordul elő.

Terápia

   A terápia fő célja a váladék eltávolítása, melyre hurutoldókat és köptetőket alkalmazhatunk. Fontos hogy a köhögés típusának megfelelő gyógyszert válasszunk, hiszen a két csoport éppen ellentétes hatást vált ki. Elsőre ellentmondásos lehet a tény, hogy hurutos köhögésben köpetőket és köhögéscsillapítókat is alkalmaznak. Egyszerre azonban sosem alkalmazzák őket: napközben a hurutoldók segítik a váladék ürülését, míg éjszakára a köhögéscsillapítók biztosítanak nyugodt alvást, ami elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

Száraz köhögés kezelése

A köhögéscsillapítókat két csoportba oszthatjuk hatásuk helye szerint:

  • centrálisan ható – az agyban lévő köhögési központban fejtik ki hatásukat
  • perifériásan ható – a légutakban lévő receptorok (érzékelő sejt) befolyásolásával hatnak

   Centrális köhögéscsillapítók jellemző mellékhatása az álmosság és a légzésszám csökkenése. Ide tartozik a kodein, a dihidrokodein, a butamirát és a dextrometorfán. Ezek a hatóanyagok gyermekeknek, terhes és szoptatós nőknek nem ajánlottak.
   A dropropizin és a prenoxdiazin a légutakban nyomják el a köhögési ingert, valamint görcsoldó hatással is rendelkeznek, így könnyítik a légzést. A perifériásan ható gyógyszerek csoportjába tartoznak egyes növények kivonata is (orvosi ziliz, izlandi zuzmó, mályva), melyek egy védőréteggel vonják be a nyálkahártyát, így mechanikusan csökkentik a köhögési ingert. Ezeket szirupok vagy cukorkák formájában alkalmazzák.

Hurutos köhögés kezelése

Hurutos köhögésben alkalmazott gyógyszereknek 3 fő hatása van:

  • a légutakban lévő váladék termelésének fokozása (szekretolitikum)
  • a váladék viszkozitásának csökkentése („folyósabbá” tétel) a könnyebb eltávolíthatóságért (mucolitikum)
  • valamint a köhögési inger fokozása.

   A brómhexin és az ambroxol egyrészt növeli a váladéktermelés a légutakban, másrészt olyan enzimeket aktivál, melyek elfolyósítják a nyákot. Az acetilcisztein és a karbocisztein a váladékban lévő kén-kén kötéseket hasítja fel, így csökkentve annak viszkozitását, sűrűségét. A borostyánlevél kivonata egyidejűleg csökkenti a váladék viszkozitását és csillapítja a köhögési ingert, valamint gyulladáscsökkentőként is hat, így mind hurutos mind száraz köhögésben használható. Egyes illóolajok (például a mentol, kámfor, cineol, timol) szintén rendelkeznek nyákelválasztást serkentő hatással. Ezeket előszeretettel használják inhaláláshoz vagy mellkasi bedörzsölő balzsamokhoz.

   Az inhalálás hatékonysága nagyban függ a helyes használattól, így érdemes tisztában lenni az alapokkal:

  • olyan eszközt használjunk, ami csak az orrot és szájat fedi be, így elkerülhetjük a szemirritációt – a kendővel letakart fej módszert csak csukott szemmel, és körültekintéssel szabad alkalmazni (szív- és érrendszeri betegséggel küzdőknek nem is ajánlott!)
  • legalább 15 percig tartson az inhalálás, és naponta több alkalommal ismételjük meg, hogy hatékony legyen
  • inhalálás után nem szabad hűvös helyen tartózkodni, célszerűbb egy-két órát pihenni 

Forrás:

  • https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6h%C3%B6g%C3%A9s
  • Anette Immel-Sher: Terápiás útmutató; Galenus Kiadó 2018

MEGOSZTOM FACEBOOKON

Megosztás itt: facebook
Scroll Up