H-P: 8:00 – 18:00    SZO: 8:00-12:00    VAS: ZÁRVA

BEJEGYZÉSEINK

hurutka

Hólyaghurut

A hólyaghurut vagy más néven hólyaggyulladás leggyakrabban a fiatal és középkorú nőket érinti (mivel a nők húgycsöve lényegesen rövidebb a férfiakénál), de természetesen idősebbek és férfiak körében is előfordulhat. A kórkép a legtöbb esetben egyértelműen beazonosítható a tünetek alapján, melyek jellemzően; gyakori vizelés és vizelési inger, nehezített, fájdalmas, égő érzéssel járó vizeletürítés, zavaros vizelet. Ezek mellé súlyosabb esetekben társulhat véres vizelet, valamint hőemelkedés vagy magas láz. Ha az utóbbiakat tapasztaljuk, haladéktalanul forduljunk urológus szakemberhez.

Okai, tünetek

   A hólyaggyulladást az esetek kb. 80%-ban egy olyan baktérium (E. Coli) okozza, mely egészséges körülmények között is megtalálható az alsó húgyutakban, viszont felfázáskor hideg víz vagy hideg levegő hatására, esetleg legyengült immunrendszer esetén elszaporodhatnak és elindíthatják a gyulladásos folyamatot. Ezen kívül közvetlen (nemi) vagy közvetett (törölköző, uszoda) úton is megfertőződhetünk a kórokozóval. Visszatérő esetekben a problémát akár anatómiai rendellenesség is okozhatja, ilyenkor mindenképpen kivizsgálásra van szükség.

   A nem komplikált húgyúti fertőzések harmada-fele, egy hét alatt tüneti kezeléssel spontán gyógyul, azonban a többi esetben szükség van vényköteles antibiotikum alkalmazására. Ha a tüneti kezelés megkezdését követő három napon belül nem jelentkezik javulás, orvosi vizsgálat javasolt.

Terápia

   A tüneti kezelés meleg vízfürdőből, nagy mennyiségű folyadék fogyasztásából, valamint vizelethajtó gyógynövény teák ill. kivonatok (kapszulák) alkalmazásából áll. Az ülőfürdőt javasolt egy kádnyi 36°C-os vízzel kezdeni, majd 1 percenként növelni a hőmérsékletét 40-42°C-ig. A napi 2-3 liter folyadék bevitele, valamint az emellett fogyasztott vizelethajtó és a húgyutakra jótékony hatást gyakorló gyógynövényi kivonatok segítenek a vese, a húgyhólyag és a húgycső átmosásában, ezáltal a baktériumok eltávolításában. Vizelethajtó hajtású pl. a medveszőlőlevél, a mezei zsurló hajtása, a csalánhajtás, valamint az óriás/magas aranyvessző hajtás. Az amerikai tőzegáfonya a vizelet savasítása révén gátolja a baktériumok szaporodását, valamint megakadályozza azoknak a húgyhólyag nyálkahártyájához való tapadását. Emiatt nem csak a tüneti kezelésben, hanem a megelőzésben is fontos szerepet kap. Olyan készítmények alkalmazása javasolt, melyek a felsorolt gyógynövények kombinációját, ill. azokat megfelelő mennyiségben tartalmazzák.

   A fent említett módszereket antibiotikumos kezelés mellett is alkalmazhatjuk kiegészítő terápiaként. Antibiotikum alkalmazása válhat szükségessé, ha a tünetek nem enyhülnek 3 napos tüneti kezelést követően, vagy ha a hólyaggyulladás véres vizelettel valamint lázzal jár együtt. Ilyen esetekben fennáll annak a veszélye, hogy a fertőzés a felsőbb húgyutakat (vesemedencét) is elérte, ezért ha ilyet tapasztalunk minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

   Visszatérő hólyaghurut esetén többek között immunrendszerünk erősítésére is szükség lehet, ez esetben Echinacea (kasvirág) csepp alkalmazása javasolt. Ezen kívül ügyeljünk a folyamatos, megfelelő mennyiségű, nem hideg folyadék bevitelére, a húgyhólyag teljes, rendszeres ürítésére. Kerüljük a hüvelyben alkalmazható ún. spermicid fogamzásgátlók használatát. A tünetek megjelenése esetén azonnal kezdjük el a tüneti kezelést.

 Forrás:
Galenus kiadó: Terápiás útmutató, Szerk.: Dr. Szarvasházi Judit, Budapest, 2018

MEGOSZTOM FACEBOOKON

Megosztás itt: facebook
Scroll Up