H-P: 8:00 – 18:00    SZO: 8:00-12:00    VAS: ZÁRVA

BEJEGYZÉSEINK

blogimmun

Immunerősítők

Az emberi szervezet kórokozókkal szembeni védekező mechanizmusainak összességét immunrendszernek nevezzük. Fő feladata felismerni az idegen anyagot (antigént), és eltávolítani vagy megsemmisíteni azt. Létezik veleszületett és szerzett immunitás. Az előbbi embrionális korban alakul ki, négy fő összetevője a fehérvérsejtek fagocitózisa (bekebelezés), a gyomornedv baktericid sósavtartalma, a nyálkahártyák által kialakított fizikai gát, valamint a szervezetben képződő baktériumellenes anyagok (enzimek, fehérjekomplexek). A szerzett immunitást életünk során alakul ki a betegségek legyőzése után, vagy védőoltások segítségével.

   Az immunrendszer erősítéséhez elsősorban megfelelő táplálkozás szükséges. Ez nem csak az elégséges mennyiségű szénhidrát-, zsír- és fehérjebevitelt takarja, hanem a vitaminokat és a nyomelemeket is, melyek elengedhetetlenek a különböző immunfolyamatokhoz. Ezen felül léteznek az immunrendszer modulálásával ható szerek, melyeket elsősorban fertőzések kezelésére és megelőzésére használhatunk.

Az Echinacea ( Bíbor kasvirág )

   Az immunerősítő gyógynövények közül a legismertebb a kasvirág. Több faját is használják a gyógyászatban (Echinacea purpurea /bíbor kasvirág/, E. angustifolia /keskenylevelű kasvirág /, E. palida /halvány kasvirág /), melyek összetétele részben eltér. Fő hatóanyagaik a poliszacharidok és a poliacetilének, melyek fokozzák a fagocitózist, illetve az alkil-aminok melyek helyileg használva gyulladásgátló és ödémacsökkentő hatásúak. Emellett antibakteriális és sebgyógyítást gyorsító hatással is rendelkezik az említett növények kivonata. Leggyakrabban visszatérő felső légúti és húgyúti fertőzésben, belsőleges készítményként alkalmazzák, melynek segítségével akár az antibiotikum használat is csökkenthető. A gyógynövény ilyen esetekben 8 hétig használható. Nehezen gyógyuló sebek és fekélyek esetében külsőleg is alkalmazható. A kasvirág használata vizsgálatok hiányában terheseknek és szoptatás mellett nem ajánlott, valamint a hatásmechanizmusából adódóan ellenjavallt autoimmunbetegségekben és immunszupresszív terápia mellett.

A dél-afrikai muskátli

   A dél-afrikai muskátli szintén gyakran használt gyógynövény. Immunstimuláns és antibakteriális hatással rendelkezik, melyet a vírusok és baktériumok nyálkahártyán való megtapadásának megakadályozásával éri el. Ezen felül fokozza az orrban lévő csillós sejtek működését, melyek a váladék és az idegen anyagok eltávolításáért felelnek. Elsősorban akut felső légúti fertőzésekben használható a tünetek enyhítésére és a gyógyulás elősegítésére. Mellékhatásként ritkán bőrkiütés jelentkezhet, ez esetben célszerű abbahagyni a gyógynövény alkalmazását.

A béta-glükán

   A béta-glükánok olyan glükózból álló poliszacharidok, melyek főként a gabonafélék, a baktériumok és a gombák sejtfalában találhatóak meg. Az immunerősítő hatáson kívül csökkentik a „rossz-koleszterin” (LDL – alacsony sűrűségű lipoprotein) szintet, valamint egyes kutatások szerint csökkenthetik a végbélrák kialakulásának esélyét is. Gyógyszerkészítményekben élesztőgombából készült kivonatát használják.

   A szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét fokozó szereket adaptogéneknek hívják. Nem szabad összetéveszteni a stimuláns szerekkel, melyek rövid időre ugyan fokozzák a teljesítőképességet, azonban gyors kimerülést okoznak. Jelenleg csak növényi gyógyszerek tartoznak ide, mivel az adaptogén hatás kialakításhoz összetett anyagkeverékek szükségesek.

A ginzeng

   Az ázsiai ginzeng az egyik legrégebb óta termesztett gyógynövény. Latin neve Panax ginseng, mely a panacea – mindent gyógyít kifejezésből ered, utalva széles körű felhasználására. A feldolgozástól függően vörös, illetve fehér ginzenget különbözetünk meg, utóbbiban egy fehérítési lépés előzi meg a gőzölést. Hatása igen szerteágazó:

  • élénkíti a központi idegrendszert, javítja a kognitív funkciókat (agyműködést)
  • fokozza a fehérjék bioszintézisét (termelődését)
  • immunstimuláns
  • növeli a szervezet szteroid szintézisét
  • csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, valamint a vérnyomást
  • kémcsőkísérletekben kimutatták szabadgyökfogó, idegvédő, thrombocita aggregáció gátló, valamint a daganatos sejtek szaporodását lassító hatását is

   A szibériai ginzeng rokon faj az ázsiai ginzenggel. Habár mind megjelenésében mind összetételében jelentősen eltér tőle, azonban hatása nagyon hasonló hozzá, és ugyanolyan megszorítások érvényesek a használatára.

Források:
Csupor Dezső: Fitoterápia – Növényi gyógyszerek a gyógyászatban JATEPressz 2015
https://hu.wikipedia.org/wiki/Immunrendszer
https://en.wikipedia.org/wiki/Beta-glucan

MEGOSZTOM FACEBOOKON

Megosztás itt: facebook
Scroll Up